Koncert Moniuszkowski – W kręgu polskiej liryki wokalnej

W piątek 14 czerwca w Izbie Muzealnej Wodiczków odbędzie się Wieczór Muzyczny. W programie koncertu zorganizowanego w 205-lecie naszego największego liryka w pieśni, Stanisława Moniuszki (1819-1872), znajdą się najpiękniejsze przykłady polskiej pieśni XIX wieku i fin de siecle’u (do słów polskich mistrzów pióra, m. in. Adama Mickiewicza, Stefana Witwickiego, Bohdana Zaleskiego, Józefa Ignacego Kraszewskiego, Adama Asnyka, Marii Konopnickiej) – epoki rozbiorowej, intensywnego dążenia naszego narodu do odzyskania niepodległości. Uzupełnieniem będzie muzyka nawiązująca do melosu hiszpańskiego – narodu, którego samostanowienie przypadło na przełom XIX i XX wieku. Wykonawczyniami koncertu będą wyróżniające się warszawskie kameralistki – Diana GemborysMagdalena Brzozowska, słowem opatrzy muzykolog i publicysta muzyczny Michał Klubiński.

W programie zabrzmią utwory Kacpra Napoleona Wysockiego (dawniej Michała Kleofasa Ogińskiego), Stanisława Moniuszki, Fryderyka Chopina, Josepha Christopha Kesslera, Stanisława Niewiadomskiego, Władysława Żeleńskiego, Ignacego Jana Paderewskiego, a także Fernando Obradorsa i Georgesa Bizeta.

Serdecznie zapraszamy w piątek 14 czerwca 2024 r. o godzinie 18:00. Wstęp wolny.

Wydarzenie jest realizowane w ramach projektu „Prowadzenie wolomin_sepia-na-doledziałań wspierających edukację kulturalną oraz popularyzację dziedzictwa historycznego Wołomina” finansowanego przez Gminę Wołomin.

Dodano 04.06.2024 r.