Ludzie Fundacji

Danuta Michalik, Fundator i Prezes Zarządu

Danusia„Od wielu lat tworzę w Wołominie Izbę Muzealną, która ma na celu ochronę dziedzictwa kulturowego Rodziny Wodiczków. Te działania skierowane były na ochronę uratowanych pamiątek, na ich porządkowanie, opracowywanie i przygotowanie stałej wystawy zgromadzonych zbiorów. W 2011 r. z okazji setnej rocznicy urodzin Bohdana Wodiczki, w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, udało mi się zakończyć pierwszy i najbardziej czasochłonny etap prac i udostępnić zebrane muzealia dla zwiedzających.
Wokół Izby Muzealnej wyłoniła się stała grupa osób, dla których te działania mają głęboki sens, a historia Wołomina i jego przyszłość leżą im na sercu. Te osoby tworzą trzon powołanej przeze mnie Fundacji ODA. Chcemy upowszechniać wkład Rodziny Wodiczków w kulturę naszego miasta i kraju, chcemy prezentować także dorobek innych osób, które to miasto tworzyły i tworzą, chcemy promować Wołomin i jego dziedzictwo kulturowe. Mam nadzieję, że nasze działania połączą różne wołomińskie środowiska dla wspólnego celu, jakim jest budowanie dumy z naszego lokalnego dziedzictwa. Chciałabym również, aby Izba Muzealna i Wołomin były ważnym miejscem dla rozproszonej po świecie Rodziny Wodiczków, aby przyjeżdżając tu czuli się w dalszym ciągu jak u siebie w domu.”

Małgorzata Kogutowicz – Członek Zarządu

MalgosiaK„Z Wołominem związana jestem od zawsze, tu jest mój dom, tu poznawałam ludzi i świat, a co najważniejsze, tu mieszkają moi znajomi – tu jestem u siebie. Szczególnie interesują mnie ludzie, ich dokonania, problemy, idee, a także dzieje Wołomina. Najbardziej cenię fascynatów w danej dziedzinie, trochę zazdroszczę im zaangażowania. Miałam szczęście uczestniczyć (początkowo biernie) w tworzeniu przez Danutę Michalik Izby Muzealnej Wodiczków, a dziś podziwiać efekty jej pracy, poznawać dzieje tej rodziny związane z moim miastem. Zaangażowanie się w pracę w Fundacji ODA daje mi ogromną satysfakcję i wiele przyjemności, pozwala wierzyć, że może coś interesującego uda się zrobić dla społeczności Wołomina. Wszak powszechnie wiadomo, że muzyka łagodzi obyczaje, to jest już wystarczający powód, aby muzyki słuchać i umożliwić innym kontakt z nią.”

Małgorzata Mikułan – Członek Zarządu

GosiaM_2

„Urodziłam się i mieszkam w Wołominie. Wołomin uważam za swoje miejsce na ziemi, tu czuję się „u siebie”, tutaj chętnie wracam z podróży bliskich i dalekich. Podziwiam Danusię Michalik za działania, jakie podjęła i skutecznie zrealizowała, a ponieważ uważam je za ważne, chcę jej pomóc. Dlatego włączam się w działalność Fundacji ODA. A przy okazji mam nadzieję, że będziemy się dobrze bawić i ciekawie spędzać czas.”

Małgorzata Skołożyńska – Członek Zarządu

malgosia_skolozynska„Nie chcę tak po prostu „przeżyć” życia bez celu. Chcę czuć się potrzebna wiedząc, że dzięki mnie ktoś się uśmiecha. A przecież uśmiech to najpiękniejsza nagroda. Zjawiła się w moim życiu Danusia. Ciepła, kochana i pełna pomysłów do działania. To jej pozytywna energia sprawiła, że wciągnęła mnie do współpracy. Potem z nieba spadły inne Małgośki, wreszcie do współpracy wciągnięte zostały kolejne osoby i tak powstała Fundacja ODA. Jacy to wspaniali ludzie przekonać się można, przychodząc choćby na koncert do naszej Izby. Ale  nawet gdyby byli krawcami, kucharzami, księgowymi, kimkolwiek, chciałabym mieć ten zaszczyt ogrzewać się w ich pobliżu. By opisać, jacy to wspaniali ludzie, to zadanie ponad moje siły. No więc…to nie ludzie. To chodzące anioły.”

Wala Patejuk
WalaP_1Artystka Teatru Wielkiego Opery Warszawskiej, pomysłodawczyni i reżyserka wielu wieczorów muzycznych w Izbie Muzealnej Wodiczków. Dba o wysoki poziom artystyczny organizowanych tu koncertów.

Leszek Patejuk
leszek_2014_wybranyZ zawodu geodeta, ale w sercu artysta. Kocha scenę z wzajemnością. To nasz etatowy konferansjer, który dba o edukacyjną wartość wszystkich naszych spotkań, zarówno muzycznych jak i podróżniczych. Leszek o sobie: „Wołominiak od pradziada, a właściwie od prababci, z rodziny od pokoleń związanej z oświatą. Moja rodzina – Stanisław Balon (dziadek), Stanisława Balonowa (babcia), Henryk Patejuk (tata), Danuta Patejuk (mama), Władysław Patejuk (stryj), Halina Patejuk (stryjenka) – uczyła przynajmniej połowę mieszkańców Wołomina, Kobyłki i Zielonki. Jestem patriotą, kocham muzykę, podróże, fotografię, lubię o nich mówić i staram się zarazić tą miłością swoich słuchaczy”.

Adek Michalik
AdzikFotograf, dokumentuje wydarzenia w Izbie Muzealnej Wodiczków od 2010r. Jego nieocenioną zasługą jest także zeskanowanie większości zdjęć i dokumentów muzealnych. Przesiedział wiele godzin nad retuszem starych zdjęć wydobywając całe ich piękno. Sięgamy do tego bogatego archiwum szczególnie teraz, kiedy budujemy naszą stronę internetową i odtwarzamy historię Rodziny Wodiczków.

Małgorzata Gumienna – rzeczniczka Fundacji ODA
Malgorzata GumiennaJest Wołominianką, absolwentką wołomińskiego „Ekonomika”. Z wykształcenia jest historykiem sztuki, menadżerem kultury. Ma duże doświadczenie praktyczne w dziedzinie public relations oraz w organizowaniu wydarzeń artystycznych i kulturalnych. Prowadzi również działalność edukacyjną i promocyjną, mającą na celu upowszechnianie kultury i sztuki – jej misją jest popularyzacja sztuki współczesnej. Nieustannie doskonali swoją wiedzę i zdobywa kolejne umiejętności na studiach podyplomowych.

Anna Machowska
AniaM_21Podróżniczka, miłośniczka Indii, programistka, autorka naszej strony internetowej. Dzięki Ani uwierzyliśmy, że da się zrobić nie tylko stronę internetową, ale też odtworzyć kilkuletnią historię wydarzeń w Izbie. Anna o sobie: „Od momentu rozpoczęcia pracy zawodowej zawsze marzyłam o emeryturze. Nie po to, żeby się nudzić, ale żeby się wyspać i mieć czas na robienie tego, co lubię. Owszem, zdarzały mi się takie posady, że wykonywałam swoje obowiązki z pasją, bo robiłam to, co lubię – prowadziłam szkolenia, wykonywałam przeróżne prace graficzne i programistyczne, opracowywałam szkolenia, również e-learningowe – ale tym bardziej nie pozwalały mi się one wyspać, bo wciągały i absorbowały bez umiaru. Niedługo osiągnę swój wymarzony status, a praca pod skrzydłami pełnej pasji i pomysłów Danusi Michalik dodaje mi odwagi i energii, aby przekroczyć tę wymarzoną, choć całkowicie mi nieznaną drugą stronę tęczy, z ludźmi pełnymi pasji i oddanymi lokalnej społeczności, w której i ja się wreszcie odnajduję”.