Spacer po Wołominie – Szlakiem wołomińskich Żydów

Celem spaceru jest popularyzacja dziedzictwa historycznego Wołomina. Trasa będzie prowadziła przez miejsca, w których dawna społeczność żydowska Wołomina uczyła się, prowadziła działalność gospodarczą i gdzie się modliła. Poprowadzimy Państwa szlakiem miejsc związanych z tragicznymi losami wołomińskich Żydów, a także przypomnimy ludzi kultury związanych z naszym miastem i mieszkańców powiatu wołomińskiego odznaczonych medalem „Sprawiedliwy wśród narodów świata”.

Naszymi przewodnikami będą miłośnicy lokalnej historii – Piotr Lach i Cezary Waszczyński. Spacer potrwa około dwóch godzin.

Ruszymy 18 czerwca 2023 r. o godzinie 10:00 z parkingu przy Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Zofii Nałkowskiej w Wołominie.
Serdecznie zapraszamy.

Wydarzenie jest realizowane w ramach projektu „Prowadzenie wolomin_sepia-na-doledziałań wspierających edukację kulturalną oraz popularyzację dziedzictwa historycznego Wołomina” finansowanego przez Gminę Wołomin.

Dodano 11.06.2023 r.