Twoja i moja historia

W sobotę 11 maja zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Twoja i moja historia”. Z okazji 100-lecia nadania praw miejskich Wołominowi przypomnimy kolejne postacie związane z naszym miastem: Wierę Gran i Bohdana Wodiczkę.

Wiera Gran

Historię Wiery Gran przedstawi Cezary Waszczyński – rodowity wołominianin, polonista i publicysta. W prasie lokalnej opublikował kilkadziesiąt artykułów na temat sławnych postaci związanych z Wołominem, pisze o historii miasta i jego rozmaitych ciekawostkach. Jest miłośnikiem przedwojennych filmów i piosenek. Jedna z jego ulubionych pieśniarek to Wiera Gran. Wielokrotnie rozmawiał z nią telefonicznie w ostatnim okresie jej życia.

Bohdan Wodiczko

Część bogatej działalności artystycznej Bohdana Wodiczki przedstawi Michał Klubiński, muzykolog, doktorant w Instytucie Muzykologii Uniwersytetu Warszawskiego, autor monografii „Bohdan Wodiczko. Dyrygent wobec nowoczesnej kultury muzycznej” (Universitas, Kraków 2017).

W koncercie towarzyszącym spotkaniu wystąpi wybitna sopranistka – Liza Wesołowska i pianista Adam Sychowski.
W recitalu usłyszymy najpiękniejsze utwory Fryderyka Chopin, Stanisława Moniuszki i przeboje polskiego międzywojnia.

Wieczór poprowadzi Bogusława Szostak-Klubińska, wieloletnia konferansjer muzyczna Filharmonii Narodowej.

Serdecznie zapraszamy do Izby Muzealnej Wodiczków w Wołominie, Al. Armii Krajowej 43 w sobotę 11 maja o godz. 18.00 Wstęp wolny.

100 lat_logo-01_malewolomin_sepia-na-doleProjektem „Twoja i moja historia” Fundacja ODA włącza się w uroczystości z okazji 100-lecia nabycia praw miejskich przez miasto. Wydarzenie jest realizowane w ramach projektu „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” finansowanego przez Gminę Wołomin.

Dodano 03.05.2019 r.