Twoja i moja historia

W piątek 17 maja o godz. 19.00 w Izbie Muzealnej Wodiczków odbędzie się ostatnie spotkanie z cyklu „Twoja i moja historia”, podczas którego przypomnimy Państwu postaci Zofii Nałkowskiej i Jerzego Wodiczki.

Zofia NałkowskaJerzy WodiczkoZofię Nałkowską przedstawią dyrektorki wołomińskich instytucji kultury noszących imię swojej bohaterki: Izabela Bochińska, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zofii Nałkowskiej i Agata Sobczak, dyrektor Muzeum im. Zofii i Wacława Nałkowskich. O losach Jerzego Wodiczki, najmłodszego syna Anny i Franciszka Wodiczków opowie Danuta Michalik, założycielka Izby Muzealnej Wodiczków.

Wieczór uświetnią znakomici artyści Teatru Wielkiego Opery Narodowej w Warszawie: związana z Wołominem sopranistka Bożena Bujnicka i pianista Aleksander Teliga Junior. W programie znajdą się pieśni i arie kompozytorów polskich i zagranicznych, m.in.: Pucciniego, Dvořáka, Masseneta i Moniuszki.

Serdecznie zapraszamy w piątek 17 maja o godz. 19.00. Wstęp wolny. Relacja

100 lat_logo-01_malewolomin_sepia-na-doleProjektem „Twoja i moja historia” Fundacja ODA włącza się w uroczystości z okazji 100-lecia nabycia praw miejskich przez miasto. Wydarzenie jest realizowane w ramach projektu „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” finansowanego przez Gminę Wołomin.

Dodano 04.05.2019 r.