Śladami Polaków na Syberii

dILAX_Zk-IIW piątek 20 kwietnia w Izbie Muzealnej Wodiczków odbędzie się spotkanie z Julią Pietuchową pt. „Śladami Polaków na Syberii”. Julia pochodzi z miasteczka Szumicha obwodu Kurganskiego na południowym Uralu Rosji. Jej tata jest Rosjaninem z polskimi korzeniami, a mama – Tatarką, więc Julia sama o sobie mówi „jestem Metyską”. Kiedy miała 17 lat, wyjechała na studia do miasta Czelabińsk. Od tego momentu rozpoczęła samodzielne życie. Skończyła studia prawnicze i od 20 roku życia pracuje, miedzy innymi przez 15 lat jako radca prawny w dużej spółce akcyjnej w branży energetycznej. Jest aktywną członkinią Stowarzyszenia Polonijnego „Solaris” w Czelabińsku, dzięki któremu poznała swojego męża Piotra Maciejuka. W 2016 roku otrzymała Kartę Polaka i przeprowadziła się do Polski. Lubi czytać literaturę piękną, zwłaszcza klasykę rosyjskiej literatury oraz skandynawskie kryminały. Od wielu lat uprawia sport, prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia. Bardzo lubi gotować, a zwłaszcza piec ciasta.

Serdecznie zapraszamy w piątek 20 kwietnia o godz. 19:00. Wstęp wolny. Relacja

Wydarzenie jest realizowane w ramach projektu wolomin_sepia-na-dole„Prowadzenie działań wspierających edukację kulturalną oraz popularyzację dziedzictwa historycznego Wołomina” finansowanego przez Gminę Wołomin.

Dodano 09.04.2017 r.