Z Wołomina na Świętą Górę Grabarkę

JK_2JK_1Już w najbliższą sobotę 24 lutego w Izbie Muzealnej Wodiczków odbędzie się spotkanie z Jerzym Kielakiem absolwentem Papieskiego Wydziału Teologicznego w Warszawie, teologiem i filozofem. Ideą przewodnią prezentacji jest chęć podzielenia się wiedzą i fascynacjami dotyczącymi prawosławia.
Jerzy Kielak to mieszkaniec Wołomina – tu się urodził, tu chodził do szkoły, tu zdał maturę, tu się ożenił, tu rodziły się jego dzieci i wnuki. Jest absolwentem wołomińskiego Technikum Przemysłu Szklarskiego, podchorążym artylerii, fotografem. Ostatnio podejmuje nieśmiałe próby ikonopisania.
Jerzy Kielak to katolik, a właściwie „łacinnik”, od wielu lat zaprzyjaźniony z Prawosławną społecznością Wołomina oraz z Prawosławną Pielgrzymką na Świętą Górę Grabarkę, wyruszającą już od 15 lat, każdego roku, z wołomińskiej cerkwi. Uczestnik tych pielgrzymek i wielu uroczystości na Świętej Górze. Znawca prawosławia, zainteresowany szczególnie liturgią Kościołów Wschodnich, ikonografią i duchowością prawosławia, teologią ikony i teologią ekumeniczną. Zdjęcia pokazane podczas tej prezentacji stanowią ułamek wszystkich zdjęć wykonanych przez szereg lat, podczas Pielgrzymki na Świętą Górę oraz podczas Święta Przemienienia Pańskiego zwanego Świętem Spasa Izbawnika w tym sanktuarium.

Serdecznie zapraszamy na spotkanie, które odbędzie się w Izbie Muzealnej Wodiczków w Wołominie w sobotę 24 lutego o godz. 18.00.
Wstęp wolny.

Dodano 20.02.2018 r.