O sztuce trochę inaczej

IMG_1021W najbliższy piątek 16 marca w Izbie Muzealnej Wodiczków odbędzie się spotkanie z Andrzejem Kaletą, absolwentem warszawskiej ASP wydziału konserwacji malarstwa i rzeźby polichromowanej. Przez kilka lat Andrzej pracował na Zamku Królewskim w Warszawie w pracowni konserwacji malarstwa. Obecnie prowadzi prywatną działalność z zakresu aranżacji i projektowania wnętrz. Ostatnio zaangażował się w zmianę wizerunku naszego miasta projektując i realizując renowację elewacji kamienic położonych w centrum Wołomina – kamienica przy ul. Legionów, budynek Cechu przy ul. Moniuszki, kamienice przy Placu 3-go Maja.
Całe swoje życie poruszam się w kręgu sztuki i całe życie jej poszukuję. Po wielu latach znalazłem własny sposób na wyrażanie poprzez sztukę swojego powołania. Ale nie tylko. Sztuka nie rodzi się sama i nie tam, gdzie byśmy się tego spodziewali, a jej tajemnica czasem ukryta jest przed twórcą. Dzieje się tak, ponieważ dostępu do prawdy, którą zawiera, broni kurtyna. Skąd się wzięła? Dlaczego tak trudno nam ją odsłonić? Co oznaczają jej słynne symbole? Dlaczego tak ściśle splata się z krwioobiegiem naszych codziennych zdarzeń? Dlaczego, pomimo swojej materialności, zasiada obok naszych snów, wpływa na wrażliwość i szepcze o tym, co niedotykalne? Po co to wszystko? Czy nie wystarczyłaby mechanika kwantowa, twarda materia i postęp techniczny cywilizacji? Moim zdaniem NIE!” – ta wypowiedź Andrzeja Kalety to tylko zapowiedź tematów, które poruszy na tym i kolejnych spotkaniach w Izbie.

Serdecznie zapraszamy w piątek, 16 marca 2018 r. o godzinie 19:00. Wstęp wolny. Relacja.

Dodano 13.03.2018 r.