Podróże Wołominiaków – W głąb Rosji

fot 2_maleOLYMPUS DIGITAL CAMERAW sobotę 17 lutego w Izbie Muzealnej Wodiczków odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu „Podróże Wołominiaków”. Bohaterem tego spotkania, zatytułowanego „W głąb Rosji”, będzie Piotr Maciejuk, Wołominianin, z wykształcenia technolog żywienia, pasjonat muzyki etnicznej i jazzu – sam gra na kongach. W 1995 r., w wieku 24 lat, z wyboru zamieszkał na wsi pod Tłuszczem. Jest miłośnikiem przyrody i czynnie zajmuje się jej ochroną – uważa się za ekologa, jednak bez skrajnego podejścia do tematu. Od wielu lat zajmuje się stolarstwem i sztuką użytkową – tworzy pojedyncze egzemplarze mebli, które można obejrzeć na stronie www.maciejowe.pl.
Do Rosji zaczął wyjeżdżać mając 17 lat. Jego pierwsza samodzielna podróż obejmowała Tadżykistan i Uzbekistan. Rok później – Morze Czarne i Soczi. Po kilku latach przerwy, od roku 2010, niemal co roku samotnie podróżował w głąb Syberii, za każdym razem udając się w inne miejsca. Owocem syberyjskiego włóczęgostwa jest małżeństwo z Julią Petukchovą, cudowną Rosjanką, Tatarką i trochę Polką po prababci, z którą szczęśliwie mieszkają w Łysobykach.

Serdecznie zapraszamy w sobotę 17 lutego 2018 r. o godzinie 18:00. Wstęp wolny. Relacja

Dodano 29.01.2018 r.