200. rocznica urodzin Stanisława Moniuszki

Stanisław Moniuszko
Fundacja ODA przygotowała na 200.urodziny Stanisława Moniuszki trzy koncerty: dwa edukacyjno-muzyczne dla dzieci i jeden wieczór z myślą o dorosłych melomanach. W „Podwieczorkach muzycznych dla dzieci” usłyszymy takie utwory jak: „Kotek”, „Prząśniczka”, „Groźna dziewczyna”, „Dziad i baba”, „Pieśń wieczorna”, „Kwiatek”, „Dalibógże”, „Czy powróci”, „Złota rybka”, „Słoneczko”, „Co to za kwiatek”. Wykonawcy: Teresa Tippe- Leszczyńska – śpiew, Anna Kornacka – fortepian, Małgorzata Chmielewska – prowadzenie.
W Wieczorze Moniuszkowskim wystąpią zarówno zawodowi artyści, jak i chórzyści miejscowych chórów i amatorzy. Tego wieczora usłyszycie Państwo: Wiolettę Bijatę, Jadwigę Skotnicką, Jerzego Sznajdera, Jolantę Łochowską, Leszka Patejuka, Walerię Patejuk, Marka Tkaczyka, Tadeusza Gołębiewskiego, Zbigniewa Chudego, Andrzeja Roguskiego, Marię Kapała i innych. Wśród utworów znajdą się: „Aria Skołuby”, „Dziad i baba”, „Kum i kuma”, „Prząśniczka”, „Krakowiak”, „Dumka”, „Kukułka”, „Polna różyczka”, „Sokołowie”, „Kozak”, „Pieśń wieczorna” i wiele innych utworów przewidzianych do wspólnego śpiewania. Dla wszystkich gości przygotowane zostaną okolicznościowe śpiewniki. Akompaniować wykonawcom tego wieczora będzie Anna Kornacka.

Serdecznie zapraszamy do Izby Muzealnej Wodiczków w Wołominie, Al.Armii Krajowej 43, na Koncerty Moniuszkowskie.

Wieczory-trzy

Wydarzenia pod tytułem „Podwieczorek muzyczny dla dzieci – Moniuszko dzieciom” i „Wieczór Moniuszkowski” realizowane są w ramach projektu: „Niestandardowe działania mające na celu upamiętnianie świąt narodowych, postaci historycznych, szczególnie związanych z ziemiami powiatu wołomińskiego” dofinansowane przez Powiat Wołomiński.

Wydarzenie pod tytułem „Podwieczorek Moniuszkowski dla dzieci” realizowane jest z projektu pod tytułem „Podwieczorki muzyczne dla dzieci” z „Budżetu Obywatelskiego 2019” finansowanego przez Gminę Wołomin.