Ukojenie dla duszy – Wieczór muzyki cerkiewnej

Męski Zespół Muzyki Cerkiewnej Grabarka powstał wiosną 2021 przy klasztorze św. św. Marty i Marii na św. Górze Grabarce. W skład chóru wchodzą amatorzy – miłośnicy cerkiewnego śpiewu wielogłosowego. Pierwszą liturgię chór zaśpiewał w piątą sobotę Wielkiego Postu w monasterze grabarskim. Zespół wziął udział w koncercie „Między wschodem a zachodem” w Cegłowie. Swoim śpiewem wspomagał uroczystości ku czci ikony Matki Boskiej Ostrobramskiej w Atenach, w Grecji. W 2021 r. śpiewał podczas obchodów 200.lecia cerkwi w Mielniku, a w listopadzie tegoż roku wystąpił na XVIII Międzynarodowym Przeglądzie Muzyki Religijnej i Paraliturgicznej w Siemiatyczach. W styczniu 2022 r. chór prezentował utwory liturgiczne oraz kolędy w Teatrze Lalek „Pleciuga” w Szczecinie, a w maju wystawił samodzielny Koncert Paschalny w Cerkwi p.w. świętych apostołów Piotra i Pawła w Siemiatyczach. Zespół wielokrotnie śpiewał podczas nabożeństw w cerkwiach w całej Polsce, m. in. w Wołominie, Siemiatyczach, Siemianówce czy Szczecinie.

Serdecznie zapraszamy do Izby Muzealnej Wodiczków w Wołominie w niedzielę 6 listopada o godzinie 17:00. Wstęp wolny.

Wydarzenie jest realizowane w ramach projektu „Prowadzenie wolomin_sepia-na-doledziałań wspierających edukację kulturalną oraz popularyzację dziedzictwa historycznego Wołomina” finansowanego przez Gminę Wołomin.

Dodano 2.11.2022 r.