Koncert pieśni patriotycznych – Białe róże

Biale roze_plakatW najbliższą niedzielę w Izbie Muzealnej Wodiczków odbędzie się koncert pieśni patriotycznych w aranżacji jazzowej. W koncercie wystąpią: Paulina Łuba wokalistka, laureatka ogólnopolskich i międzynarodowych festiwali wokalnych oraz dr hab. Rafał Grząka, prodziekan do spraw studenckich Wydziału Instrumentalnego Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina w Warszawie.
Paulina Łuba jest absolwentką Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina w Warszawie w klasie jednej z najwybitniejszych śpiewaczek operowych w historii polskiej sztuki wokalnej pani prof. Zdzisławy Donat. Zainteresowania muzyczne Pauliny znacznie wykraczają poza muzykę operową i klasyczną w związku z czym aktywnie udziela się w projektach okraszonych muzyką klezmerską, tangową oraz twórczością XX-lecia międzywojennego. Głównym atutem artystki, który był podkreślany przez odbiorców był jej urok i wdzięk sceniczny oraz różnorodność stylistyczna i repertuarowa prezentowanych koncertów.
Rafał Grząka jest laureatem ponad 35 międzynarodowych i ogólnopolskich konkursów akordeonowych, jego zespół KlezmaFour otrzymał bardzo prestiżową nagrodę „City Winery of New York” podczas International Jewish Music Festival w Amsterdamie w 2010 roku. Rafał Grząka jest Wiceprezesem Stowarzyszenia Akordeonistów Polskich, a także laureatem plebiscytu „Nauczyciel na Medal 2018” organizowanego przez Polska The Times.
Artyści podczas koncertu „Białe róże” wykonają wiele polskich pieśni patriotycznych w jazzowych nastrojach.

Koncert realizowany jest w ramach projektu „Niestandardowe działania mające na celu upamiętnianie świąt narodowych, postaci logo-starosty_sepia-na-dolehistorycznych, szczególnie związanych z ziemiami powiatu wołomińskiego” dofinansowanego przez Powiat Wołomiński na podstawie umowy nr 75.2019 z dnia 1 marca 2019 roku.

Serdecznie zapraszamy w niedzielę 22 września o godzinie 17:00. Wstęp wolny.

Dodano 16.09.2019 r.