Beata Kierzkowska

pi (10 of 81)Beata Kierzkowska, flecistka, pedagog. Ukończyła Akademię Muzyczną im. Fryderyka Chopina w Warszawie w klasie fletu prof. E. Gajewskiej-Gadziny. Swoje umiejętności doskonaliła również na kursach mistrzowskich pod kierunkiem wybitnych flecistów, m.in. P. L. Grafa, P. Bernolda. Ukończyła także Studia Menadżerskie dla artystów na Uniwersytecie Warszawskim. Od ukończenia studiów prowadzi działalność koncertową w kraju i za granicą wykonując utwory kameralne i solowe. Obecnie współpracuje z pianistką Anną Kornacką, z którą tworzą duet „Grazioso”. Od roku 1991 Beata Kierzkowska prowadzi klasę fletu w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych nr 1 w Warszawie. Jej uczniowie są lauretami wielu konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych.

W roku 2021 Beata Kierzkowska otrzymała medal „Zasłużony Kulturze” Gloria Artis oraz Nagrodę Dyrektora Centrum Edukacji Artystycznej – za wybitne osiągnięcia artystyczne i dydaktyczne