Katarzyna Wilk

kwilk--30Katarzyna Wilk ukończyła studia Opera i Śpiew Klasyczny w Konserwatorium Maastricht w Holandii. Swoją muzyczną edukację rozpoczęła jednak w Wołominie. Od 1996 r. była członkiem wołomińskiego Chóru Miejskiego „Cantus Cordis”, gdzie w wieku 9 lat wystąpiła pierwszy raz jako solistka. Od 1998 roku uczęszczała do Prywatnej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. W. Lutosławskiego. Przez kilka pierwszych lat uczyła się gry na fortepianie, następnie na flecie poprzecznym, by w roku 2006 zdecydować się na śpiew solowy.
Podczas studiów na wydziale Wokalno-Aktorskim Akademii Muzycznej im. S. Moniuszki w Gdańsku, w klasie prof. Dariusza Paradowskiego, wyjechała w 2011 r. na stypendium Erasmus do Holandii, gdzie później kontynuowała studia magisterskie.
Technikę wokalną doskonaliła uczestnicząc w kursach mistrzowskich Paula Esswooda, Charlotte Lehmann, Nelly Miricioiu, Claudio Desderiego, Roba Chafina i innych. Katarzyna jest zdobywczynią drugiego miejsca inbsp;nagrody publiczności w Konkursie Wolnym w Kasteel Dorwerth (2013) w Holandii, laureatką pierwszego miejsca w II Konkursie Wokalno-Organowym w Neuss w Niemczech (2014), a także Konkursu Wokalnego w Verviers w Belgii (2014).
Od czasu zdobycia tytułu magistra sztuki w 2014 r. Katarzyna wykonała rolę Lucy w „Operze za trzy grosze” K. Weilla w Venlo (Holandia), rolę Weltgeist w operze „Die Schudigkeit des ersten Gebots” W. A. Mozarta w Eijsden (Holandia), a także była solistką Opera Comique Maastricht w kwietniu 2015 r. W lipcu i sierpniu bieżącego roku wzięła udział w Festiwalu Operowym SummerFest Opera Theater Pittsburgh w Stanach Zjednoczonych, gdzie oprócz serii koncertów wykonała rolę Susanne w „Weselu Figara” W. A. Mozarta.