Otwarcie Izby

Uroczyste otwarcie Izy Muzealnej poświęconej Rodzinie Wodiczków odbyło się 17 września 2011 r. Wydarzenia z nim związane miały miejsce w samej Izbie oraz w Miejskim Domu Kultury w Wołominie.  Więcej …    Galeria

Program uroczystości w Izbie Muzealnej i w Miejskim Domu Kultury:

• godz. 16.00 Otwarcie Izby Muzealnej poświęconej Rodzinie Wodiczków
  • godz.18.15 Projekcja dokumentalnego filmu „Wodiczko” w reż. J.Sijki
  • godz. 19.15 koncert symfoniczny w wykonaniu Orkiestry Concerto Avenna „Wodiczko pro Memoria” pod batutą uczniów Bohdana Wodiczki Andrzeja Knapa i Bogdana Olędzkiego
  • po koncercie spotkanie z rodziną, wychowankami i przyjaciółmi artysty.

Danuta Michalik, organizatorka Izby Muzealnej poświęconej Rodzinie Wodiczków:
Danusia…„Moim marzeniem jest, aby działalność Izby Muzealnej uczyła szacunku do historii, przywiązania do rodzinnego miasta i do jego tradycji. Izba ma bowiem chronić przed zapomnieniem i zniszczeniem dobra kulturowe świadczące o przeszłości rodziny Wodiczków i przeszłości Wołomina. Dzięki tej inicjatywie chciałabym promować Wołomin, tak ważny dla Franciszka Wodiczki, jego dzieci i wnuków rozproszonych po całym świecie. Mam nadzieję, że będzie to miejsce spotkań miłośników historii Wołomina, miłośników muzyki poważnej i miejsce spotkań z młodzieżą.”

Stanisław Laskowski, honorowy konsul General of Iceland:
Herb_islandii…„ Z przyjemnością oraz uznaniem zapoznałem się z koncepcją i programem obchodów setnej rocznicy urodzin Bohdana Wodiczki – jednej z najbardziej w Islandii znanych oraz zasłużonych dla Islandii postaci polskiej kultury muzycznej. Ze względu na swój walny udział w tworzeniu Islandzkiej Orkiestry Symfonicznej, maestro Wodiczko pozostaje w Islandii osobistością nie tyle znaną, ale nade wszystko cenioną i popularną nie tylko w środowisku tamtejszego świata muzycznego.
Dzięki Bohdanowi Wodiczce polska muzyka, jej twórcy i odtwórcy, jest wśród Islandczyków niezmiernie popularna.
Z powyższych względów mam zaszczyt i przyjemność udzielić mojego honorowego patronatu konsularnego organizowanym w Wołominie rocznicowym obchodom setnej rocznicy urodzin wybitnego polskiego dyrygenta, dyrektora i pedagoga, jakim był również w Islandii Bohdan Wodiczko”

Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego:
Herb_mazowiecki…„ Uroczystości odbywające się w Wołominie to bardzo cenna inicjatywa, która wpisuje się w obchody tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa. Jestem przekonany, że program jubileuszu Bohdana Wodiczki, dyrygenta, zasłużonej postaci dla Wołomina oraz przygotowane liczne atrakcje sprawią, że na nowo odkryjemy bogatą przeszłość Państwa „małej ojczyzny” oraz jej związek z historią naszego kraju i Europy. Tym samym wzrośnie nasza świadomość wagi dziedzictwa kulturowego Mazowsza i Polski. Pozwoli nam to lepiej zrozumieć zachodzące na przestrzeni wieków procesy dziejowe i bardziej docenić dorobek wielu pokoleń naszych przodków, który jest łącznikiem między przeszłością i teraźniejszością. Gratuluję Państwu wspaniałej inicjatywy. Pozdrawiam organizatorów i wszystkich uczestników uroczystości i życzę wielu niezapomnianych wrażeń”