Ryszard Matusiewicz

Ryszard_1Ryszard Matusiewicz to dobrze znany wołomińskiej publiczności poeta, kompozytor i wykonawca piosenek. Rocznik 1956, urodzony i wychowany w Tykocinie. Inżynier mechanik i pianista amator. Autor muzyki i tekstów ponad 150 piosenek, w części poświęconych Tykocinowi i Narwi. W 2016 roku twórczość artysty została doceniona przez jury Ogólnopolskiego Przeglądu Piosenki Autorskiej, które wytypowało go do występów finałowych wśród najbardziej znanych polskich bardów. We współpracy z rodziną Gąsiorkiewiczów artysta stworzył też garść utworów dziecięcych i młodzieżowych, które nie tylko były doceniane w swoich festiwalowych wersjach, ale miały także premierę radiową (RDC). Niektóre z tych piosenek zostały wydane na trzech niskonakładowych płytach, były też wykorzystywane w spektaklach muzycznych „Sny małego miasteczka”, prezentowanym m. in. w Teatrze Kamienica w Warszawie, oraz „Niebieski kot, czyli wspomnienie lata”, oba wystawione również w Izbie Muzealnej Wodiczków, z którą współpracuje aktywnie od 2018 r. W Izbie, w 2019 r., odbyła się premiera wieczoru poetycko-muzycznego „Ekscentryczna Panna W”. Ryszard współpracuje także z Galerią „Opowieści z Narwi” w Tykocinie oraz z kawiarnią muzyczną „Nutka Café” w Warszawie. Więcej o Ryszardzie i jego twórczości na stronie www.ryszardmatusiewicz.com.