Marta Kluczyńska

MartaKluczynska_malaMarta Kluczyńska, urodzona w 1985 r. w Wołominie, rozpoczęła edukację muzyczną w wieku 5 lat, od nauki gry na fortepianie. W 2008 r. ukończyła Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie, w klasie dyrygentury symfoniczno-operowej prof. Marka Pijarowskiego. Obecnie jest studentką dyplomowego roku fortepianu w klasie prof. Elżbiety Karaś-Krasztel (UMFC), Doskonaliła swoje umiejętności na kursach mistrzowskich u takich dyrygentów jak: Colin Matters, Gabriel Chmura, Jerzy Salwarowski, Bruno Weil, Jose Miguel Rodilla.

W wieku zaledwie 24 lat zadebiutowała na dużej scenie Teatru Wielkiego Opery Narodowej prowadząc spektakl „W krainie Czarodziejskiego Fletu”. Od początku sezonu artystycznego 2008/2009 Marta Kluczyńska pracuje w Operze Narodowej jako asystent dyrygenta. Tam też współpracowała z Valerym Gergievem, Gabrielem Chmurą, Tadeuszem Kozłowskim, Rolandem Boerem, Keri-Lynn Wilson, Miguelem Gomezem Martinezem, Włodzimierzem Michniewskim, Markiem Mosiem czy Michałem Dworzyńskim. Asystowała przy operach Wesele Figara, Faust, Rigoletto, Traviata, Borys Godunow, Eugeniusz Oniegin, Elektra i wielu innych.

W roku akademickim 2009/2010 została zatrudniona na wydziale wokalnym UMFC, co zainicjowało stałą współpracę ze studentami śpiewu oraz Orkiestrą Symfoniczną UMFC. Od tego czasu dyrygowała operą Halka – wersja wileńska St. Moniuszki (scena kameralna Teatru Wielkiego Opery Narodowej), singspielem Franza Schuberta „Die Verschforenen” oraz przygotowała premierę „Widm” St. Moniuszki (spektakl ten był wielokrotnie wystawiany m.in. w Collegium Nobilum).

W lutym 2011 r. poprowadziła jako główny dyrygent koncertowe wykonanie La Boheme Giacomo Pucciniego z Orkiestrą Symfoniczną Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina, studentami wydziału wokalnego oraz Warszawskim Chórem Międzyuczelnianym.

Brała udział w prestiżowych festiwalach, takich jak Warszawska Jesień 2010 czy Operowe Forum Młodych 2010 w Operze Nova w Bydgoszczy. Jest pierwszym dyrygentem zespołu Scontri Ensemble promującego muzykę młodych polskich kompozytorów.

W maju 2011 r. Marta Kluczyńska otrzymała Nagrodę dla Najlepszego Polskiego Uczestnika V Międzynarodowego Konkursu Młodych Dyrygentów im. Witolda Lutosławskiego. W obecnym sezonie artystycznym 2011/2012 możemy ją zobaczyć w Teatrze Wielkim w takich spektaklach, jak balet Tristan czy opera Sen nocy letniej.