Dzieci – dzieciom – podwieczorek muzyczny

Autor: Beata Żurawska

IMG_5510W niedzielne popołudnie 13 maja gościliśmy małych artystów z Niepublicznej Szkoły Muzycznej I stopnia w Halinowie. Są to uczniowie klasy fortepianu Anny Przybysz i Mariusza Adamczaka, klasy skrzypiec Małgorzaty Rąbalskiej, klasy wiolonczeli Katarzyny Kaczyńskiej, klasy fletu Edyty Rzążewskiej oraz klasy gitary Tomasza Beredy i Pawła Filasińskiego. Koncert poprowadziła dyrektor szkoły muzycznej Małgorzata Rąbalska. Program był bardzo urozmaicony. Mogliśmy posłuchać wielu instrumentów jak i bardzo różnorodnego repertuaru od prostych kompozycji po klasyczne dzieła wielkich kompozytorów. Dzieci odświętnie ubrane pięknie się prezentowały. Występowały solo i w duetach ze swoimi nauczycielami. Widać było, że muzykowanie sprawia im sporo przyjemności, zwłaszcza kiedy grają dla swoich rówieśników. W przyjaznej atmosferze nawet trema nie była taka straszna.

IMG_5584IMG_5579Usłyszeliśmy pianistki: Klarę Kordek (S. Czerny, Etiuda C-dur), Helenkę Woronowicz (S. Czerny, Etiuda tercjowa C –dur, W. A. Mozart, Menuet), flecistów: Marysię Musiatowicz (taniec ze zbioru „Młody flecista” A. Błaszczyk) i Aleksandra Trojanowskiego ( A. Błaszczyk, „Piosenka baskijska”), wiolonczelistki Magdalenę Czerkas (Mazurek N. Bakłanowa) Zosię Mataszek (H. Purccella, Riguadon), gitarzystkę Hanię Sobczyk (T. Stachak, Dzwonki, Nad strumykiem) oraz skrzypaczki: Anię Ramos (W. A. Mozart, Menuet), Weronikę Gralę (O. Rieding, Koncert G- dur cz. I). Młodym muzykom akompaniowali Krystian Ramos, Agnieszka Grala i Rafał Rąbalski.

IMG_5568Na zakończenie koncertu w duecie skrzypcowym ze swoją nauczycielką Małgorzatą Rąbalską wystąpiła Olga Mikułowska. Panie zagrały Koncert a-moll cz. I Vivaldiego.

IMG_5593Tradycyjnie spotkanie muzyczne przerodziło się w ucztę kulinarną, dla dzieci szczególnie atrakcyjną, ponieważ na naszym muzealnym stole królowały słodycze: ciastka, czekoladki i cukierki. Tym słodkim akcentem pożegnaliśmy się z naszymi wyjątkowymi artystami. Galeria