Jak być osobą przedsiębiorczą w Polsce?

IMG_2393IMG_2390W dniu 23 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Stanisława Staszica w Wołominie odbyła się Konferencja naukowa pt. „Jak być osobą przedsiębiorczą w Polsce?” Współorganizatorem Konferencji była Fundacja ODA z Wołomina. Obie placówki organizują co roku jedno takie wydarzenie naukowe dla uczniów z całego powiatu wołomińskiego. W 2015 r., we współpracy z Wyższą Szkołą Administracji Publicznej w Ostrołęce, zorganizowana była Konferencja naukowa „Czy warto być aktywnym obywatelem?”, w 2016 r. z Wydziałem Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie Konferencja naukowa pt.: ”Co każdy konsument wiedzieć powinien?”.
IMG_238220171123_110947Tegoroczna konferencja została zorganizowana we współpracy z Wydziałem Zarządzania Politechniki Warszawskiej. Poprzedził ją XI Powiatowy Konkurs Wiedzy z Przedsiębiorczości pt. ”E-Powiat” oraz projekt badawczy pt. ”Analiza potencjału przedsiębiorczego uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych im. St. Staszica w Wołominie”.

20171123_112916„Powiatowy Konkurs Wiedzy z Przedsiębiorczości” cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów i nauczycieli przedsiębiorczości. Jest realizowany w dwóch kategoriach: wiedzy z przedsiębiorczości i prezentacji multimedialnych. Do konkursu z wiedzy w eliminacjach szkolnych przystąpiło 599 uczniów z 9 szkół ponadgimnazjalnych, zaś w eliminacjach powiatowych uczestniczyło 25 osób. Do konkursu z zakresu prezentacji multimedialnych przystąpiła 1 szkoła podstawowa, 1 gimnazjalna i 4 szkoły ponadgimnazjalne. W efekcie wpłynęło 18 prac, z czego 15 to prace wykonane przez uczniów szkół ponadgimnazjalnych.

Projektem badawczym pt. ”Analiza potencjału przedsiębiorczego uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych im. St. Staszica w Wołominie” objęci zostali wszyscy uczniowie szkoły, oni też sporządzili ankiety, przeprowadzili badanie i opracowali wyniki.

20171123_12215820171123_130126Konferencja naukowa „Jak być osobą przedsiębiorczą w Polsce?” objęta została patronatem merytorycznym dziekana Wydziału Zarządzania Politechniki Warszawskiej – dr hab.inż. Janusza Zawiła–Niedźwieckiego, prof. PW. Młodzież miała okazję wysłuchać wykładów pracowników naukowych Wydziału Zarządzania Politechniki Warszawskiej:

– dr Agnieszki Skali pt. ”Jak być osobą przedsiębiorczą w Polsce?”,
– dr inż. Artura Gąsiorkiewicza pt. ” Tajniki tworzenia modeli biznesowych”,IMG_2485-1
– dr hab. inż. Katarzyny Rostek, prof. PW, która przedstawiła ofertę dla kandydatów na studia oraz zaprosiła laureatów Powiatowego Konkursu Wiedzy z Przedsiębiorczości do udziału w konkursie z przedsiębiorczości organizowanym przez Wydział Zarządzania, gdzie nagrodą są indeksy Politechniki Warszawskiej.

20171123_124055Swój wykład pt. „Rynek sztuki. Na czym polega rola eksperta?” wygłosiła mgr Małgorzata Gumienna, doktorantka Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich Uniwersytetu Warszawskiego, absolwentka Zespołu Szkół Ekonomicznych im. St. Staszica w Wołominie i rzecznik Fundacji ODA.

20171123_13311320171123_133101Wydarzeniem towarzyszącym Konferencji naukowej była wystawa zdjęć z zagranicznych praktyk zawodowych uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych im. St. Staszica w Wołominie, realizowanych w ramach projektu ”Praktyka zawodowa drogą do sukcesu na europejskich rynkach pracy”. W przygotowaniu Konkursu i Konferencji prace z ramienia szkoły nadzorowały Małgorzata Wieczorek i Dorota Zadrożna. Konferencja była też okazją do aktywności uczniów, którzy pracowali na każdym jej etapie: opracowanie graficzne materiałów konferencyjnych, realizacja projektu badawczego, prowadzenie i obsługa Konferencji.

Patronat honorowy nad Konferencją objęli Burmistrz Wołomina i Starosta Wołomiński, a patronat medialny – tygodnik Wieści Podwarszawskie.