„Miejska kolęda” – międzypokoleniowy wieczór kolęd i pastorałek

„Miejska kolęda” to tytuł międzypokoleniowego wieczoru kolęd i pastorałek, który odbędzie się 6 stycznia 2017 r., w Izbie Muzealnej Wodiczków. Jest to zarazem tytuł utworu Ryszarda Matusiewicza, który to utwór właśnie tego dnia będzie miał swoją premierę. Podczas świątecznego, muzycznego spotkania usłyszymy także szereg kolęd, pastorałek i innych utworów o tematyce świątecznej. Zaśpiewają je znane już wołomińskiej publiczności, dwie młode, ale utytułowane wokalistki – 12-letnia Julia Gąsiorkiewicz i 9-letnia Ania Gąsiorkiewicz. Ich indywidualne występy będą przeplatane wspólnym śpiewaniem tradycyjnych polskich kolęd i pastorałek przy akompaniamencie Ryszarda Matusiewicza. Młode wokalistki do swojego występu przygotowywały się pod opieką swojej instruktor wokalnej – Marceliny Woźnej.

5Julia Gąsiorkiewicz od najmłodszych lat rozwija się muzycznie. Jest laureatką ok. 40 dziecięcych i młodzieżowych konkursów oraz festiwali wokalnych. W 2016 roku zdobyła I nagrodę w Ogólnopolskim Konkursie „Młode Talenty Muzyczne 2016”. Jest trzykrotną laureatką Mazowieckiego Festiwalu Piosenki z Dobrym Tekstem „Muzyczna Jesień” (gdzie wykonywała piosenki napisane wspólnie przez Ryszarda Matusiewicza i tatę – Artura Gąsiorkiewicza). Zdobywała także laury w przeglądach kolęd i pastorałek. W 2015 r. została uhonorowana nagrodą Burmistrza Dzielnicy Wola M. St. Warszawy – „Talent Woli”.

6_aAnia Gąsiorkiewicz, pomimo młodego wieku, została już nagrodzona w ok. 25 dziecięcych konkursach wokalnych – w tym tak znaczących jak Międzynarodowy Festiwal Piosenkarzy Dziecięcych i Młodzieżowych im. H. Morysa (III miejsce), Otwarty Konkurs Wokalno-Muzyczny „Debiuty 2016” (I miejsce). Dwukrotnie zdobywała też II nagrodę w Mazowieckim Festiwalu Dziecięcej i Młodzieżowej Twórczości Artystycznej – „Asteriada”. Jest członkiem młodszego zespołu wokalnego „Edyta Band” pod kierownictwem Edyty Kiesewetter.

1Ryszard Matusiewicz, który tym razem wystąpi w roli skromnego akompaniatora, jest z zawodu inżynierem, ale z zamiłowania kompozytorem i poetą. Napisał ponad 100 utworów, niektóre z nich zostały zaś wydane na dwóch amatorskich, niskonakładowych płytach. Utwory te wymykają się popularnym obecnie w radiu konwencjom, dlatego – jak mówi sam autor – „płyty nie są dostępne w najlepszych salonach muzycznych”. W 2016 roku Ryszard Matusiewicz został finalistą OPPA. Od kilku lat współpracuje artystycznie z rodziną Gąsiorkiewiczów. Wspólnie tworzą i koncertują „na złość przeciwnościom losu”. Obecnie przygotowują amatorską płytę będącą efektem kilku lat wspólnego muzykowania. Jak jednak twierdzą, nie przewidują odszkodowań za straty moralne wynikające z przesłuchania zawartych na niej utworów.

Linki do YouTube:
Julia Gąsiorkiewicz – „Szara kolęda”
Ania Gąsiorkiewicz – „Żłóbek Cię utuli”