Bożena Bujnicka

Bożena Bujnicka z wyróżnieniem ukończyła studia na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina w Warszawie na wydziale wokalno-aktorskim w klasie prof. Izabeli Kłosińskiej. W ramach programu Erasmus kształciła się w Guildhall School of Music and Drama w Londynie w klasie prof. Rudolfa Piernay’a. W 2017r. ukończyła Program Kształcenia Młodych Talentów Akademia Operowa w Teatrze Wielkim – Operze Narodowej, gdzie pracowała pod okiem Izabeli Kłosińskiej, Eytana Pessena i Matthiasa Rexrotha. W trakcie studiów debiutowała w tytułowej roli w „Koronacji Poppei” Monteverdiego (Collegium Nobilium). Jej profesjonalny debiut sceniczny miał miejsce na deskach Teatru Wielkiego – Opery Narodowej w 2015 r. w partii Amora w Orfeuszu i Eurydyce Glucka (reż. M. Treliński). Od tamtej pory występowała jako Eurydyka (Gluck), Donna Elvira (Mozart), Hrabina (Mozart), Miss Jessel (Britten), Iris (Petitgirard), Skierka (Żeleński) i in. Jest laureatką wielu konkursów krajowych i międzynarodowych oraz stypendystką Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Obecnie występuje w Teatrze Wielkim – Operze Narodowej, Operze na Zamku w Szczecinie, Operze Wrocławskiej oraz w Narodowym Forum Muzyki NFM.

Prócz śpiewania Bożena rozwija również swoje umiejętności reżyserskie, mając za sobą realizacje jako reżyser (debiut w Teatrze Wielkim – Operze Narodowej w 2017 r.), asystent (w tym samodzielne wznowienia) oraz reżyser multimediów.

Fot. Michał Zajączkowski